- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Premiera mondială a proiectului muzical „Oedipe Redux“, la Opera din Lyon
Premiera mondială a proiectului muzical „Oedipe Redux“, de Lucian Ban, va avea loc în 5 decembrie la Opera din Lyon, în cadrul deschiderii Sezonului România-Franţa, eveniment susţinut de Institutul Cultural Român de la Paris.
Folosind tehnici din limbajul jazz-ului contemporan, din muzica microtonală, din muzica improvizată şi limbajul orchestraţiei de jazz moderne, alături de tehnici din muzica asiatică (ce se regăsesc de altfel în opera enesciană) şi contribuţiile vocilor individuale, unice, ale artiştilor participanţi, proiectul Oedipe Redux se constituie într-o „re-imaginare” contemporană şi o celebrare în acelaşi timp a capodoperei enesciene şi a moştenirii marelui compozitor George Enescu.
Creaţia este interpretată de un octet compus din muzicieni români, americani şi francezi: Lucian Ban, Mat Maneri, Louis Sclavis, Theo Bleckmann, Jen Shyu, Ambrose Akinmmusire, John Hebert, Tyshwan Sorey. Oedipe Redux propune o abordare cu totul inovatoare din perspectiva jazz-ului contemporan şi mai ales a calibrului artiştilor participanţi.
Piese instrumentale şi vocale din opera Oedipe sunt „re-imaginate” în limbajul jazz-ului secolului XXI pentru un ansamblu format din 8 dintre cei mai cunoscuţi şi celebraţi muzicieni de jazz români, francezi şi americani de astăzi: reorchestrarea este realizată de artistul Lucian Ban şi de violonistul american Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy; clarinetistul francez Louis Sclavis, interpretul conceptualist de origine austriacă Theo Bleckmann, câştigător al premiului Grammy, interpreta şi compozitoarea americană de origine taiwaneză Jen Shyu, noul star mondial al jazz-ului, trompetistul afro-american Ambrose Akinmmusire, reputatul contrabasist & compozitor John Hebert, co-autor împreună cu Lucian Ban al proiectului Enesco Re-Imagined. La percuţie şi baterie special guest star este compozitorul afro-american Tyshwan Sorey, laureat 2017 al premiului „Genius Award” MacArthur.
Œdipe, singura operă scrisă de Enescu, a obţinut un statut mitic chiar dacă a fost puţin produsă. Mat Maneri, altist din New York, şi Lucian Ban, pianist român, ne oferă o re-lectură radicală a capedoperei celebrului compozitor român.
Œdipe Redux este ambiţios în relectura pe care o dă operei originale. Scrisă de data asta pentru un grup compus în mare parte de elite de muzicienii de jazz din New York, aranjamentele sale sunt un ecou contemporan al ideilor revoluţionare ale lui George Enescu.
Lucian Ban este originar din Transilvania, unde a fost în contact direct, în copilăria sa, cu folclorul omniprezent în viaţa de zi cu zi, precum şi cu muzica clasică.
A studiat pianul şi compoziţia la Cluj şi la Bucureşti, apoi s-a instalat la New York, unde a devenit un obişnuit al scenei jazz şi al muzicii improvizate. Mat Maneri este un altist şi un violonist de jazz cunoscut pentru colaborările sale cu Cecil Taylor, Tim Berne, precum şi cu tatăl său, Joe Maneri.